Semnificaţii, obiceiuri şi tradiţii de Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea Maicii Domnului. Care sunt locurile din România unde se găsesc izvoare tămăduitoare
Biserica Ortodoxă sărbătoreşte, în fiecare an, în prima vineri după Paşti, un praznic închinat Maicii Domnului. Sărbătoarea este numită, simbolic, Izvorul Tămăduirii, în cinstea unui izvor din preajma Constantinopolului, prin care Fecioara Maria a săvârşit o serie de minuni.
Se spune că, înainte de a fi împărat, Leon cel Mare se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului, unde va întâlni un bătrân orb care îi cere să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon va căuta în apropiere un izvor, dar nu va găsi. Deodată, el aude glasul Maicii Domnului, spunându-I : “Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure şi luând cu mâinile apă tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi”. Găsind izvorul şi făcând ascultare de Maica Domnului, orbul s-a vindecat.
După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică. Mai târziu, ca semn de mulţumire, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din acest izvor. Împăratul a construit o biserică şi mai mare, care a fost, ulterior, distrusă de turci, în anul 1453.
Apa acestui izvor a tămăduit multe boli şi suferinţe, de-a lungul timpului. Izvorul încă există în Paraclisul, datând din secolul V, al actualei biserci. Credincioşii care merg la Istanbul îl pot vizita.
Există şi în România biserici care poartă hramul Izvorului Tămădurii. Deasemenea, este cunoscut faptul că avem şi câteva izvoare prin a căror apă au avut loc multe vindecări minunate. Mănăstirea Ghighiu este cunoscută atât pentru icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, adusă aici în anul 1958, ci şi pentru izvorul ei tămăduitor.
La Mănăstirea Dervent, pe locul unde Sfântul Apostol Andrei a făcut o minune, există un alt izvor cunoscut pentru apa lui vindecătoare.
Un alt loc din România unde există un izvor cu o astfel de apă este Mănăstirea Horăicioara. Pelerini din toată ţara vin la cele trei mănăstiri pentru apă de la aceste izvoare binefăcătoare.
În această vineri, toţi cei care vor merge la biserică, vor lua parte la slujba de sfinţire a apelor, cunoscută sub numele de Aghiazmă Mică, cu care preotul îi va stropi pe credincioşi. Se spune că această apă arde duhurile rele.
Tot astăzi, în unele zone ale ţării, tinerii adolescenţi obişnuiau să facă legământul juvenil. Acest legământ era făcut, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit. Tinerii treceau prin mai multe momente rituale după care urma pronuntarea cu voce tare a jurământului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de obicei o oală sau o strachină din lut, însoţite întotdeauna de o lumânare aprinsă, îmbrăţişarea frătească, ospăţul şi dansul.
Semnificaţii, obiceiuri şi tradiţii de Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea Maicii Domnului. Care sunt locurile din România unde se găsesc izvoare tămăduitoare
Comentarii
Trimiteți un comentariu