Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim. Avionul care o aduce la București întârzie o oră
Lumina sfântă s-a aprins la Ierusalim, minune la care au fost martori sute de credincioşi adunaţi în Biserica Sfântului Mormânt. Este un ritual respectat an de an în Sâmbăta Mare dinaintea Paştelui Ortodox. De aici, Lumina Sfântă ajunge la credincioşii din 13 ţări, inclusiv România.
Avionul care va aduce lumina sfântă din Ierusalim la București întârzie cu o oră și asta din cauza aglomerației de pe aeroportul din Israel. Inițial, zborul din Țara Sfântă era așteptat să aterizeze la ora 19:00.
Astfel, în jurul orei 20:00, după ce avionul va ateriza la Aeroportul Otopeni, lumina va fi transportată cu trei avioane de mici dimensiuni la Satu Mare, Timișoara și Suceava.
De la primele ore ale dimineţii, sute de oameni s-au adunat la Biserica Sfântului Mormânt, din Ierusalim, în aşteptarea minunii prin care Lumina Sfântă se aprinde în ajunul Sărbătorii Învierii.
În Sâmbăta Mare, Sfântul Mormânt este sigilat după ce un grup de preoţi s-a asigurat că în interior nu există nicio sursă de foc. Apoi, Patriarhul Ierusalimului intră în capela în care se află mormântul lui Iisus Hristos, cu 33 de lumânări neaprinse în mâini. Este un număr biblic, ce simboliează vârsta pe care o avea Mântuitorul când a fost răstignit. Înainte de a coborî după lumina sfântă, patriarhul este verificat de poliţişti israelieni, care se asigură că nu are nicio sursă de foc la el.
Potrivit ritualului, Patriarhul înconjoară de trei ori mormântul, apoi îngenunchează în faţa dalei de marmură care îl acoperă şi se roagă în aşteptarea miracolului.
Dacă, pentru mulţi, aprinderea luminii sfinte fără o sursă de foc este un miracol divin, alţii au suspiciuni în privinţa ritualului şi caută explicaţii. În 2001, un făclier armean care a luat parte la ceremonia de la Ierusalim a declarat că preoţii ar folosi o lampă veche pentru a aprinde lumina sfântă. Un specialist grec, care a studiat fenomenul timp de mai mulţi ani, este convins că lumânările cu care Patriarhul intră în Capela Sfântului Mormânt sunt impregnate cu fosfor alb, care în contact cu aerul umed din interior ia foc spontan.
Suspiciunile nu ştirbesc, însă, cu nimic credinţa a milioane de creştini ortodocşi din toată lumea, care asociază Paştele cu acest miracol.
Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim. Avionul care o aduce la București întârzie o oră
Comentarii
Trimiteți un comentariu