ACEST LUCRU ESTE ÎNFRICOŞĂTOR!

http://www.pantocrator.ro/wp-content/uploads/2014/03/paisie1.jpg

„ACEST LUCRU ESTE ÎNFRICOŞĂTOR!”


 


Părintele Paisie Aghioritul


În anul 1988 s-a făcut tulburare în toate Grecia din pricina rulării filmului hulitor al lui Scorsese „Ultima ispită a lui Hristos”, după opera cu acelaşi nume a lui Kazantzakis.


Paisie Aghioratul - Pantocrator.roPe lângă împotrivirile izolate ale evlaviosului popor grec, Biserica a hotărât ca pe data de 6-7 noiembrie a aceluiaşi an să aibă loc un protest organizat. S-a cerut şi participarea Sfântului Munte. Dar destul de mulţi s-au împotrivit. Nu considerau a fi atât de duhovnicesc faptul de a se ocupa cu astfel de subiecte. Ei spuneau că mai degrabă desconsiderarea acestui film îi va micşora popularitatea.


Stareţul Paisie însă avea cu totul altă părere: „În perioada iconoclasmului”, spunea el, „zece creştini au apărat cu tărie icoana lui Hristos ce era aşezată deasupra Porţii de Aur şi au suferit mucenicia pentru ea (vezi Sinaxarul pe 9 august, n.ed.). Cu atât mai mult acum, când este hulită Persoana lui Hristos, nu trebuie să rămânem nepăsători. Dacă noi, «cei plini de discernământ» şi «cunoscători», am fi trăit pe atunci, am fi spus celor zece mucenici: «În felul acesta nu acţionaţi duhovniceşte. Mai bine nu-l băgaţi în seamă pe spătar, care urcă să dea jos icoana lui Hristos, iar când se va schimba situaţia vom pune în locul ei altă icoană şi, desigur, una mai bizantină». Acest lucru este înfricoşător! Căderea, laşitatea şi aranjarea noastră le prezentăm ca o înfruntare mai duhovnicească”.


Stareţul considera protestul împotriva filmului hulitor ca pe o mărturisire de credinţă, pentru aceasta s-a grăbit să participe la lupta dusă de Biserică. În afară de îndemnurile lui personale, Stareţul, împreună cu alţi Părinţi, a scris o cerere către Sfânta Mănăstire Kutlumuş, în care îşi exprima dorinţa ca Părinţii aghioriţi să participe la protestul de la Thessalonic. Poziţia lui fermă a determinat pe cei din Kinotita Sfântului Munte să hotărască participarea oficială a unui mare număr de aghioriţi. Prezenţa Protosului Sfântului Munte, a celor mai mulţi dintre reprezentanţii mănăstirilor, igumeni şi o sută de aghioriţi, a pricinuit mult entuziasm şi emoţie mulţimii adunate. Un simţământ deosebit a pricinuit prezenţa Stareţului Paisie. Pe toată durata protestului a stat în picioare, în ciuda problemelor lui grave de sănătate. La sfârşit s-a primejduit să fie strivit datorită manifestărilor de evlavie ale mulţimii. De asemenea au luat parte monahi şi monahii de la mănăstirile din afara Sfântului Munte.


Acest protest organizat, precum şi rugăciunile tuturor şi, mai ales, ale Stareţului au adus repede rezultatul aşteptat: guvernul a interzis rularea acestui film hulitor. Astfel a fost înlăturată „ultima ispită”. Fie ca ea să fie ultima!


 


Din Ieromonahul Isaac – „Viaţa Cuviosului Paisie Aghioritul”


(Ed. Evanghelismos, 2005)


Traducere de Ieroschimonah Ştefan (Nuţescu)


Articol publicat în numărul 62 (Martie 2014) al revistei Familia Ortodoxă. 



ACEST LUCRU ESTE ÎNFRICOŞĂTOR!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Psalmii “de blestem”

Sunt ortodox (ne)practicant

Mersul cu icoana